Uutisarkisto

2.9.2021 13.12

Koti- ja etäkuntoutuksen ammattilaismateriaalit on julkaistu Terveyskylässä!

GeroMetro-verkoston, Terveyskylän kuntoutumistalon ja Helsingin kaupungin toimintaterapian yhdessä suunnittelemat ”Kotikuntoutuksen työkalut” on julkaistu Terveyskylässä elokuussa 2021. Pitkään odotetut ammattilaisten tukimateriaalit koti- ja etäkuntoutukseen ovat nyt avoimesti käytettävissä.


 
"Terveyskylän materiaalit helpottavat kuntoutusammattilaisten arkityötä; ne ovat ammattilaisille tärkeitä käytännön työvälineitä. Kuntoutusmateriaaleista löytyy esimerkiksi muistilistoja, kuntouksen päiväohjelman pohja ja ohjeita asiakkaan kanssa käytävään keskusteluun, erikoissuunnittelija",  Tiina Autio GeroMetrosta iloitsee.  

Kotikuntoutuksen avulla ikääntyneen on mahdollista saada räätälöityä tukea tilanteissa, joissa esimerkiksi sairaus tai äkillinen tapahtuma on vaikuttanut kykyyn selvitä arjesta.  

 
Helsingin kaupungin johtava toimintaterapeutti Meri Pekkanen korostaa varhaisen reagoinnin tärkeyttä kotikuntoutuksessa. Onnistuessaan kotona tapahtuva kuntoutus tuottaa ihmiselle kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä nostaa elämänlaatua ja toimintakykyä.  

"Tarkoituksena on auttaa ihmistä mahdollisuuksien mukaan löytämään uusi arjen tasapaino ja auttaa häntä tekemään itselleen tärkeitä asioita," Pekkanen sanoo. 

Tavoitekeskustelussa arvioidaan asiakkaan kuntoutumistarvetta, etsitään ratkaisuja ja yhteisymmärrystä. Asiakasta kuunnellen sovitaan kuntoutuksen tavoitteet. Pohjana tavoitekeskustelulle on asiakkaan tarve muutokseen ja oma motivaatio. Materiaaleista löytyvät ohjeet tavoitekeskustelun käymiseen. 

"Etäkuntoutuksen tavoite on sama kuin kaikessa kuntoutuksessa: tukea ja auttaa ikääntynyttä elämään mahdollisimman itsenäistä ja oman näköistä elämää kuntoutujan tutussa elinympäristössä. Tuki voi olla neuvontaa, ohjausta tai harjoitteita, ja siinä hyödynnetään tekniikkaa ja etäyhteyksiä", Tiina Autio kertoo. 

Ammattilaismateriaalit ovat Terveyskylän avoimilla sivuilla, siten myös kotikuntoutuksen asiakkaat ja heidän läheisensä voivat tutustua materiaaleihin. Materiaaleissa on huomioitu moniammatillisuus.  

Kotikuntoutuksen kehittäminen GeroMetrossa mukana olevissa kunnissa jatkuu. Tavoitteena ovat monisektoriset, kevyet ratkaisut, kuten kuntouttava päivätoiminta ja ennaltaehkäisevä yhteisöllinen toiminta. Riittävän varhainen reagointi on myös keskeinen onnistumisen tekijä. 

Terveyskylän Kuntoutumistalonoppaat löytyvät avoimelta sivustolta Ammattilaiset-osiosta. Kotikuntoutus ja Etäkuntoutus 


Palaa otsikoihin