Hallitus esittää alkoholilakia muutettavaksi niin, että mahdollistettaisiin alkoholijuomien verkkokauppa sekä muut noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit. Socca ei kannata esitettyä muutosta, vaan esittää sen hylkäämistä. Alkoholin myyntiä tulisi pikemminkin rajoittaa ja alkoholiveroa nostaa kattamaan käytöstä käyttäjille ja yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja. Alkoholijuomien verkkokauppa ja kotiinkuljetuspalvelun mahdollistaminen ovat ristiriidassa alkoholilain tarkoituksen kanssa.
Toivomme, että hallitus painottaisi sosiaalisen kestävyyden näkökulmaa ja jatkaisi vastuullista, käyttöä rajoittavaa alkoholipolitiikkaa, jonka on todettu vähentävän alkoholin kokonaiskulutusta sekä siitä suomalaiselle yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja ja kustannuksia. Esitystä tulisi tarkastella myös muiden alkoholilainsäädäntöön tehtyjen muutosten yhteisvaikutusten osalta (väkevämpien juomien tarjonnan merkittävä kasvu myyntipaikkojen lisääntymisen myötä).
Lisäksi haluamme nostaa esiin seuraavia seikkoja
Lakimuutos todennäköisesti lisää tarvetta sosiaali- ja terveyspalveluille. Tämä on huolestuttava kehityskulku ottaen huomioon hyvinvointialueiden taloustilanteen.
Laaja tutkimusnäyttö osoittaa, että alkoholin tarjonnan ja saatavuuden lisääminen lisää alkoholiperusteisia ongelmia. Erityisesti olemme huolissamme ihmisistä, joille alkoholin käyttö on ongelmallista. Kotiinkuljetus lisää alkoholin saatavuutta, käyttöä sekä alkoholin käytön jatkamista.
Lakimuutos voi myös lisätä riskiä lähisuhdeväkivallan lisääntymiselle ja heikentää lasten hyvinvointia perheissä, joissa on alkoholin riskikäyttöä. Alkoholin kotiinkuljetus vahvistaa perinteistä suomalaista kotona juomisen traditiota, jolla on yhteys lähisuhdeväkivallan lisääntymiseen ja yleisesti syrjäytymiseen.
Erityisenä huolenaiheena ovat alkoholin kotiinkuljetuksen vaikutukset nuoriin. Alkoholin toimitus voi heillä helpottaa ja lisätä alkoholin saatavuutta. Suomessa nuorten alkoholinkäyttöä on vähentänyt nuorten kokema alkoholin saatavuuden vaikeutuminen eli käytännössä tehostunut ikärajavalvonta.
Esityksessä todetaan, että päihtymystilan arviointi on huomattavasti vaikeampaa alkoholijuoman toimituksen yhteydessä, sillä alkoholijuomat luovuttava henkilö ei pysty tarkkailemaan päihtyneen henkilön tuntomerkkejä samalla tavalla kuin myymälässä. Esityksessä ei myöskään arvioida alkoholin kotiin toimitukseen liittyviä työturvallisuusriskejä.