Socca kannattaa lausunnossaan sosiaalialan osaamiskeskustoiminnan laajentamista YTA-tasoiseksi

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että osaamiskeskusten lukumäärää ja toimialueita muutettaisiin niin, että jatkossa kullakin yhteistyöalueella (YTA) olisi yksi sosiaalialan osaamiskeskus. Niiden lisäksi olisi yksi ruotsinkielinen sosiaalialan osaamiskeskus. Socca kannattaa osaamiskeskustoiminnan yta-tasoista […]

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että osaamiskeskusten lukumäärää ja toimialueita muutettaisiin niin, että jatkossa kullakin yhteistyöalueella (YTA) olisi yksi sosiaalialan osaamiskeskus. Niiden lisäksi olisi yksi ruotsinkielinen sosiaalialan osaamiskeskus. Socca kannattaa osaamiskeskustoiminnan yta-tasoista rakennetta, joka on uuden sote-rakenteen näkökulmasta perusteltu toiminta-alue. Tämä luo mahdollisuuksia yhteistyön vahvistumiselle TKKI-toiminnassa ja sote-integraation paranemiselle. Rakenteellinen ratkaisu ei kuitenkaan itsessään vielä vahvista näitä tavoitteita. Alueilla tulee sopia toiminnasta, sen rakenteista ja toiminnalle tulee lisäksi turvata riittävä rahoitus.

Lyhyt siirtymäaika ja yta-alueiden erityispiirteet

  • Asetusluonnoksessa esitetty siirtymäaika on liian lyhyt. Uuden rakenteen on tarkoitus alkaa 1.7.2025. 
  • Yta-alueiden erityispiirteitä ei ole arvioitu riittävällä tavalla. Etelä-Suomessa on  paljon asukkaita ja suuret erot hv-alueiden mittasuhteissa.

Riittämättömän rahoituksen vaikutusten arviointi

  • Sosiaalihuollon tutkimuksen, kehittämisen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan (TKKI) kokonaisuus tulee määritellä selkeästi ja resursoida riittävästi kansallisesti sekä alueellisesti. Asiakkailla on oikeus tutkittuun tietoon perustuviin ja vaikuttaviin palveluihin.
  • Osaamiskeskusten rahoitus on ollut pitkään lakisääteisiin tehtäviin ja tavoitteisiin nähden riittämätöntä. Yta-aluetasoinen  toiminta ei voi olla vaikuttavaa, jos perusrahoitus on liian pieni. Hv-alueiden rahoitusmahdollisuudet ovat heikot, eikä toiminta voi nojata hankerahoitukseen. 

Sosiaalihuollon TKKI-toiminnan rakenteiden arviointi

  • Sosiaalialan osaamiskeskuksilla on ollut keskeinen rooli alan kehittämistyössä ja osaamisen edistämisessä. Tarve ei ole poistunut hyvinvointialuerakenteen myötä. 
  • Osaamista sekä panostuksia sosiaalihuollon kriittisiin osaaja- ja kehittämistarpeisiin hyvinvointialueilla on vahvistettava nopeasti. Hyvällä TKKI-toiminnalla lisätään osaavan työvoiman saatavuutta, sosiaalialan vetovoimaisuutta ja henkilöstön työhyvinvointia sekä asiakasturvallisuutta.