Käytäntötutkimus vahvistaa sosiaalialan käytännön toimijoiden ja tutkimuksen yhteistyötä

Soccan kehittämispäällikkö Kaisa Pasanen Sosiaalityön käytäntötutkimuksen kansainvälinen konferenssi järjestettiin Tanskan Aalborgissa 7.-9.6.2023. Konferenssi kokosi yhteen yli 200 osallistujaa 20 maasta. Socca tekee käytäntötutkimuksessa ja käytäntötutkimuksen opetuksessa yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa. […]

Kaisa Pasanen

Soccan kehittämispäällikkö Kaisa Pasanen

Sosiaalityön käytäntötutkimuksen kansainvälinen konferenssi järjestettiin Tanskan Aalborgissa 7.-9.6.2023. Konferenssi kokosi yhteen yli 200 osallistujaa 20 maasta. Socca tekee käytäntötutkimuksessa ja käytäntötutkimuksen opetuksessa yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa. Sosiaalityön tieteenalalla toimivaan Helsinki Practice Research Centreen (HPRC) sijoittuu Uudenmaan hyvinvointialueiden, Helsingin ja Helsingin yliopiston väliseen sopimukseen perustuvia yhteisiä tutkimus- ja opetustehtäviä. Soccan kehittämispäällikön tehtävä on Soccan ja HPRC:n yhteinen.

Käytännön tiedontarpeet tutkimuksen lähtökohtana 

Sosiaalityön käytäntötutkimus on lähestymistapa, jonka avulla pyritään vastaamaan käytännön työstä nouseviin tiedontarpeisiin suunnittelemalla ja toteuttamalla tutkimuksia tiiviissä käytännön toimijoiden, palvelunkäyttäjien ja tutkijoiden yhteistyössä. Kuudennen kansainvälisen käytäntötutkimuksen konferenssin teemana olikin Participation, Co-creation and Service Users’ Positions, jota käsiteltiin erityisesti konferenssin pääpuheenvuoroissa. Konferenssin työryhmissä puolestaan näkyi käytäntötutkimuksen menetelmällinen moninaisuus. Esityksissä käsiteltiin paitsi erilaisia yhteistutkimisen menetelmiä myös arviointitutkimuksia niin määrällisillä kuin laadullisilla menetelmillä toteutettuina. 

Kiinnostavia esimerkkejä käytännön työhön ja vaikuttavien palvelujen kehittämiseen kytkeytyvästä tutkimuksesta olivat esimerkiksi Yorkin yliopiston paikallisten kumppaneiden kanssa toteuttamat hankkeet. Näissä tutkimus kytkettiin mukaan uusien toimintamallien kokeiluun ja käyttöönottoon jo alkuvaiheessa. Ottamalla tutkimus mukaan kehittämiseen toimintamallien käytettävyyttä ja vaikutuksia voidaan arvioida ennen laajempaa käyttöönottoa ja kehittää toimintamalleja eteenpäin tietoon perustuen. 

Melbournen yliopistossa puolestaan sosiaalialan työntekijät on otettu tiiviisti mukaan tutkimustarpeiden tunnistamiseen ja tutkimuksen toteuttamiseen. Yliopisto tekee yhteistyötä paikallisten sairaaloiden kanssa, joissa sosiaalityöntekijät toteuttavat omaa työtään koskeviin kysymyksiin pureutuvia tutkimuksia yliopiston tuella. Sosiaalityöntekijät ovat tutkineet esimerkiksi koronapandemian seurauksena perustetun virtuaalisen sosiaalityön klinikan asiakkaiden palvelutarpeita ja -polkuja virtuaaliklinikan jatkokehittämisen tueksi.  

Melbournessa sosiaalityön opiskelijat suorittavat yhteistyön puitteissa tutkimusharjoitteluja, jossa opiskelijat osallistuvat tutkimushankkeen toteuttamiseen. Helsingin yliopistossa vastaavaa yhteistyötä käytäntötutkimuksen opetuksessa on tehty pitkään Soccan, pääkaupunkiseudun kuntien ja HUSin kanssa niin, että sosiaalialan työyhteisöt ehdottavat tutkimusaiheita sosiaalityön maisteriopiskelijoiden toteutettavaksi. Yhtenä tulevaisuuden tavoitteena on, että myös Helsingin yliopistossa opiskelijat voisivat liittyä tutkimushankkeisiin tai tehdä käytäntötutkimuksia suurempina tutkimusryhminä. 

Vahvat kumppanuudet ovat edellytys käytännön ja tutkimuksen yhteistyölle 

Jotta tutkimus voisi auttaa vastaamaan käytännön työstä nouseviin kysymyksiin ja parantamaan sosiaalipalvelujen vaikuttavuutta, tarvitaan pitkäjänteisiä tutkimuksen ja käytännön kumppanuuksia. Näiden kumppanuuksien rakentamista käsiteltiin Helsinki Practice Research Centren yhdessä Sussexin yliopiston sosiaalityön innovaatio- ja tutkimuskeskuksen kanssa järjestämässä symposiumissa. Symposiumissa esiteltiin kaksi sosiaalityön käytännön ja tutkimuksen kumppanuuksia ja niiden tuloksia käsittelevää kirjallisuuskatsausta (Isokuortti ym. 2023; Julkunen ym. 2023). Lisäksi kumppanuuksien rakentamista käsiteltiin kahden väitöskirjatutkimuksen esimerkkien kautta (Lynch & Williams 2023; Pasanen 2023). 

Kestävien kumppanuuksien edellytyksinä ovat muun muassa vastavuoroisuus, sitoutuminen yhteistyöhön organisaatioiden eri tasoilla sekä jaettu visio ja tavoitteet yhteiselle toiminnalle. Kumppanuuksien luomiseksi tarvitaan resursseja ja yhteisiä sopimuksia toiminnasta. (Isokuortti ym. 2023.) Pelkät hallinnolliset rakenteet eivät kuitenkaan ole riittäviä, vaan tarvitaan tutkimusosaamisen vahvistamista käytännön työn tasolla sekä menetelmiä ja toimintamalleja, joiden avulla käytännön työntekijät ja palvelujen käyttäjät otetaan mukaan tutkimukseen (Lynch & Williams 2023; Pasanen 2023). Keskeisessä roolissa ovat tutkimusorientoituneet ammattilaiset ja johtajat, joita tukemalla voidaan vahvistaa tutkimuksen kiinnittymistä käytäntöön sekä toimijoiden sitoutumista yhteistyöhön. 

Uudellamaalla sosiaalialan käytännön, tutkimuksen ja kehittämisen toimijoiden yhteisenä tavoitteena on, että sosiaalialalla olisi pysyviä rakenteita, joissa tutkimus, opetus, kehittäminen ja käytännön työ toimisivat rinnakkain. Toiveena on, että myös asiakastyössä toimivat ammattilaiset voisivat halutessaan osallistua tutkimukseen. Symposiumissa esitellyt tutkimukset luovat pohjaa alueella jo 20 vuoden ajan tehdyn yhteistyön kehittämiseksi niin, että tavoite voidaan saavuttaa. Pitkäkestoiseen yhteistyöhön perustuva Helsinki Practice Research Centre on myös kansainvälisesti kiinnostava esimerkki käytäntötutkimuksen vahvistamisesta sopimuspohjaisen yhteistyörakenteen avulla. 

Käytäntötutkimuksen avulla kohti vaikuttavampia TKKI-kumppanuuksia 

Sosiaalihuollossa käytäntöön kytkeytyvän tutkimuksen rakenteet ja rahoitus ovat vasta lähtökuopissa terveydenhuoltoon verrattuna. Näitä rakenteita on mahdollista kehittää ja vahvistaa sosiaalityön käytäntötutkimuksesta sekä kansallisesti että kansainvälisesti saatujen oppien avulla. Käytäntötutkimus tuottaa käytännön työn tarpeisiin vastaavaa tietoa erilaisia tutkimusasetelmia ja -menetelmiä hyödyntäen. Se tuo yhteen tutkijoiden, asiakastyössä toimivien ammattilaisten, kehittäjien, johtajien ja palvelujen käyttäjien näkökulmia tutkimustarpeisiin, tutkimusten toteuttamiseen ja tulosten hyödyntämiseen. Tutkimushankkeiden kytkeytyminen tiiviisti käytännön toimintaan helpottaa laadukkaan tutkimusaineiston keräämistä ja mahdollistaa tiedon saamisen käyttöön jo ennen tutkimusjulkaisujen valmistumista. 

Hyvinvointialueilla luodaan parhaillaan rakenteita tutkimus-, kehittämis-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle (TKKI). Myös uudessa hallitusohjelmassa on nostettu esiin sosiaali- ja terveydenhuollon TKKI-toiminnan vahvistaminen. Uudet rakenteet tuovat uusia mahdollisuuksia myös monitieteisille tutkimushankkeille. Toivomme, että sosiaalityön käytäntötutkimuksen osaamista ja siitä saatuja kokemuksia hyödynnetään monipuolisesti tässä valmistelussa. 

Lisätietoa

Lähteet

Isokuortti,N.,Julkunen,I.,Jäppinen,M.,Pasanen,K.andNikula,I.(2023)Features and outcomes of academic practice partnerships in social work: a scoping review (tulossa).