GeroMetro on toteuttanut unelmaa hyvinvoivasta ikäihmisestä ja toimivista iäkkäiden palveluista 10 vuoden ajan

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro perustettiin tarjoamaan foorumin pääkaupunkiseudun yhteiselle kehittämiselle, oppimiselle ja kehittämistulosten jakamiselle. Toiveena oli tehdä asiakastyön tarpeista lähtevää monialaista kehittämistä ja tutkimusta. 10-vuotias GeroMetro on hienosti saavuttanut tavoitteensa ja sen toimintaa esiteltiin juhlaseminaarissa marraskuussa.

Pirjo-Marjamäki

Seminaarin aloitti GeroMetron syntyajoista ja 10-vuotisen toiminnan merkityksestä kertonut, Soccan pitkäaikaisena johtajana toiminut Pirjo Marjamäki

GeroMetro syntyi vuonna 2014 toteuttamaan pääkaupunkiseudun kuntien yhteistä unelmaa hyvinvoivasta ikäihmisestä ja hienosti toimivista ikäpalveluista. Alussa mukana olivat Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa. 

Aloite verkoston perustamiseen tuli Soccasta, ja sen esikuvana oli pääkaupunkiseudulla pitkään toiminut varhaiskasvatuksen kehittämisyksikkö VKK-Metro. Taustalla oli myös Soccan hyvä kuntayhteistyö, jonka pohjalta haluttiin luoda pysyvä kehittämisrakenne. Verkoston haluttiin toimivan foorumina yhteiselle kehittämiselle, oppimiselle ja kehittämistulosten jakamiselle.

Vuosien aikana verkoston kaksivuotisten kehittämiskausien teemat ovat muodostaneet jatkumon, jossa aiempaa kehittämistä on syvennetty ja tuloksia on levitetty ja juurrutettu käytäntöön. Myös terveydenhuolto on hyvin integroitu mukaan kehittämiseen, mitä edisti Soccan siirtyminen osaksi HUSia. Soccan asiantuntijat tarjosivat verkostolle runsaasti kehittämistä tukevia elementtejä: kehittämisen koordinointia, suunnitelmallista verkostotyötä sekä kehittämisteemoja syventäviä seminaareja ja luentoja.

GeroMetron kehittämistyön ytimessä ovat olleet asiakastyöstä nousevat kehittämistarpeet ja pienimuotoiset tutkimustarpeet, joita on lähdetty ratkomaan tutkivalla työotteella monialaisessa yhteistyössä. Monipuolista yhteistyötä on tehty erityisesti ammattikorkeakoulujen ja  yliopistojen kanssa. 

GeroMetro on saavuttanut tavoitteensa

GeroMetro on  lunastanut toiminnalleen asetetut kunnianhimoisetkin tavoitteet. Verkoston vahvuutena on ollut toiminnan jatkuvuus ja pitkäjänteisyys. Onnistumisen edellytyksenä on ollut se, että GeroMetroa ovat ohjanneet kuntien ja myöhemmin hyvinvointialueiden vanhustyön johtajat alueiden tarpeista käsin. Myös niiden asiantuntijat ovat olleet alusta asti sitoutuneita yhteiseen kehittämiseen. 

GeroMetron kehittämiskohteiksi on valittu muun muassa ajankohtaisiin lainsäädäntöuudistuksiin liittyviä teemoja. GeroMetro on osaltaan toimeenpannut kansallisia uudistuksia, ja tätä on  seurattu myös valtakunnallisesti. Monitieteellisen lähestymistapansa ja moniammatillisten tiimien kehittämisen tuloksena on iäkkäiden palveluissa pystytty paremmin näkemään iäkkäät kokonaisvaltaisina yksilöinä ja vastaamaan palveluilla paremmin tämän kohderyhmän moninaisiin tarpeisiin.

GeroMetro on myös hyvä esimerkki kustannusvaikuttavasta kehittämisestä. Koko Uudenmaan kattavaksi verkostoksi laajentuneen GeroMetron koordinointia ja kehittämisen tukea on Soccassa tehty kahden asiantuntijan työpanoksella. 

GeroMetron kehittämisen monipuoliset sisällöt ja kehittämisen jatkumo 

Mennyttä kymmentä vuotta muistelivat myös GeroMetroa Soccassa koordinoineet Tiina AutioMeri Pekkanen ja Margit Granberg. Tässä poimintoja heidän ajatuksistaan kehittämisen sisällöistä ja kuinka kehittämisteemat ovat jatkuneet kaudelta toiselle. 

Hyvä esimerkki kehittämisen pitkäjänteisyydestä oli kotona tapahtuvan kuntoutuksen kehittäminen. Se alkoi jo ensimmäisellä kehittämiskaudella muistisairaan kotona asumisen tukemisessa vuonna 2014, ja sitä syvennettiin seuraavalla kaksivuotiskaudella keskittymällä erityisesti kotikuntoutukseen. Myöhempinä vuosina yhteisen kehittämisen tulokset työstettiin kuntoutumisen poluksi ja oppaiksi Terveyskylään valtakunnalliseen levitykseen. Samankaltaista aiheiden kypsymistä on tapahtunut muissakin teemoissa. Ajatukset ja ideat ovat liikkuneet kunnista ja hyvinvointialueilta toisiin, ja niitä on muokattu omaan ympäristöön sopiviksi.  

Esimerkki moniammatillisesta kehittämisestä on ollut puolestaan päivystyksellisten tilanteiden kehittäminen. GeroMetro oli mukana HUSin Pätijä-hankkeessa, jossa ratkottiin ikäihmisten akuuttien terveysongelmien hoitoa. Päivystyskäyntejä vähentämään luotiin GeroMetrossa Liikkuva Sairaala (LiiSa) ja Liikkuva hoitaja (Liiho) -konseptit. Sen sijaan, että ikäihminen olisi tuotu päivystykseen, ammattilaiset tulivat ikäihmisen luo hoivakoteihin ja kotihoitoon antamaan akuuttia apua. 

Päivystyksellisten tilanteiden kehittämisessä havaittiin, että joskus iäkkäällä on päivystyskäyntien syynä oli varsinaisten terveysongelmien sijasta yksinäisyys ja turvattomuus. Näitä ei päivystyksissä aina osattu tunnistaa tai antaa niihin apua. Tähän tarpeeseen GeroMetrossa ryhdyttiin kehittämään etsivää työtä ja työkaluja yksinäisyyden tunnistamiseen ja helpottamiseen. 

Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon rajapinnalla oli myös saattohoitoon liittyvä kehittäminen, jossa sosiaalihuollon näkökulmaa hyödyntäen parannettiin terveydenhuollon ammattilaisten osaamista saattohoitopotilaan ja hänen läheistensä kohtaamisessa ja korostettiin toivon merkitystä saattohoidossa.

Nyt päättyvällä viidennellä kaudella kehitettiin yhteisöllistä asumista ja liikkuvia palveluja. Viimeisimmän kehittämiskauden tuloksista julkaistaan myöhemmin erillinen uutinen.

Tutkimuksen ja kehittämisen rakenteita tarvitaan jatkossakin

GeroMetro Soccan koordinoimana kehittämisverkostona päättyy vuoden 2024 lopussa. Soccassa iäkkäiden palvelujen kehittäminen jatkuu osana perustoimintaa.

Tutkimuksen ja kehittämisen rakenteet ovat kuitenkin edelleen hyvin tarpeellisia, jotta osaaminen laajemmalla maantieteellisellä alueella (yta) ja palvelujärjestelmän eri tasoilla kumuloituu ja sitä voidaan välittää eteenpäin kaikille ikäihmisten parissa työskenteleville. Vanhustyön tutkimus edelleen hyvin vähäistä verrattuna muihin ikäryhmiin.  

GeroMetrossa tehty kehittäminen voisi myös olla esimerkki sosiaalihuollon palvelujen porrasteisuudesta. Tällä tarkoitetaan pääasiassa sitä, että kaikki palvelujen järjestämisen kannalta tärkeä tieto asiakkaan tarpeista näkyy ammattilaisille kaikissa palveluissa, joita asiakas käyttää.

GeroMetrossa on aina huomioitu tiedon liikkuminen asiakkaan mukana ja ammattilaisten kyky vastata monenlaisiin tarpeisiin. Siten GeroMetroa voi pitää konkreettisena esimerkkinä sosiaalihuollon porrasteisuudesta.

Lisätietoja

Margit Granberg

Erikoissuunnittelija
0400 428 833
margit.granberg(at)hus.fi