Socca antoi lausunnon sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Socca näkee antamassaan lausunnossa keskeisenä, että sosiaalihuollon ammattihenkilöitä koskevaa sääntelyä ja tehtävänjakoa kehitettäisiin pitkäjänteisesti, ja että hallitusohjelmaan kirjattu ammattihenkilölain kokonaisuudistus toteutuu. Socca näkee yksittäisen ammattiryhmän irrottamisen tästä kokonaisuudistuksesta epäjohdonmukaisena.

Sosiaalityön asiakastyössä tarvitaan vahvaa lainsäädäntöosaamista ja ammatillisen muutostyön, yhteiskunnallisten ilmiöiden ja rakenteellisen sosiaalityön osaamista. Nyt ehdotettu uudistus on Soccan mielestä riski asiakkaiden ja työntekijöiden oikeusturvan toteutumiselle.

Hallituksen esityksen mukaan jokaiselle sosiaalityöntekijän tehtävässä tilapäisesti toimivalle olisi kirjallisesti nimettävä ohjaajaksi laillistettu sosiaalityöntekijä. Socca kyseenalaistaa näkemyksen, jonka mukaan vakituinen henkilöstö pystyisi hoitamaan tämän ohjaus- ja valvonta­tehtävän nykyisessä tilanteessa.

Esityksessä arvioidun uudistuksen säästöpotentiaalin toteutuminen on myös epävarmaa.

Sosiaalityön veto- ja pitovoimatekijöihin panostamalla voidaan vastata työvoimapulaan

Jos lakimuutokseen päädytään, esitetty muutos tulee nähdä vain väli­aikaisena ratkaisuna. Koulutettuja sosiaalityöntekijöitä on tosiasiallisesti enemmän kuin hyvinvointialueilla tarvitaan. Sosiaalityön työolosuhteet, palkkaus ja työnjaon kehittäminen jo olemassa olevien ammattiryhmien välillä on ensisijainen toimenpide työvoimapulaan. Sosiaalihuollossa tarvitaan tehtävärakenneuudistusta ja toimivaa työnjakoa esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien välillä.

Myös riittävien koulutusväylien ja pätevöitymispolkujen mahdollistamiseen tulee panostaa.