Hyppäsin vuoden 2023 alusta Soccasta kehittäjänä mukaan Länsi-Uudenmaan Työllisyyttä edistävien palveluiden sosiaalisen kuntoutuksen kehittämisryhmään. Lähdimme liikkeelle tilanteesta, jossa lakisääteistä (SHL 17 §) sosiaalista kuntoutusta ei järjestetty kaikilla Länsi-Uudenmaan alueilla. Vaikka Espoossa oli jo pitkäaikaisia vakiintuneita käytäntöjä ja osassa alueita lupaavia kokeiluja, tilanne vaati hidastamista ja yhteisen pohjan luomista.
Ennen kaikkea tarvittiin yhteinen ymmärrys siitä, mitä sosiaalinen kuntoutus tarkoittaa, kenelle sitä tarjotaan työllisyyttä edistävissä palveluissa ja millainen työskentelyprosessi olisi toimiva. Otimme avuksi yhteiset säännölliset kehittämisfoorumit, kokemusasiantuntijan ja pitkään sosiaalista kuntoutusta tehneiden työntekijöiden kokemukset, toimivien kansallisten ja paikallisten käytäntöjen kokoamisen, tuotekehittelyn erikoisammattitutkintojen kehittämistehtävät, palvelumuotoilun työkaluja sekä tutkimusperustaisen kehittämisen.
Aloitimme kartoittamalla nykytilaa kyselyllä ja kutsuimme prosessiin mukaan myös sosiaalityön opiskelijan. Tuoreessa pro gradu -työssä Alueellinen yhdenvertaisuus sosiaalisen kuntoutuksen kontekstissa Heidi Huusko-Turunen avaa yhdenvertaisuuden käsitettä ja luo pohjaa hyvinvointialueiden sosiaalisen kuntoutuksen saatavuuden ja saavutettavuuden jatkokehittämiselle.
Yhteiskehittämiseen panostaminen on kannattanut. Monipolviset keskustelut ovat alkaneet muotoutua sosiaalisen kuntoutuksen käsikirjaksi, jonka pohjana on THL:n sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalli. Yhteinen menetelmäpankki ja käsikirja viitoittavat jatkossa tietä kohti palvelun järjestämistä yhdenmukaisella tavalla. Syksyllä 2024, uuden johtamis- ja tiimirakenteen myötä, päästään tositoimiin. Työn kehittäminen ei kuitenkaan taida pysähtyä.
Tutussa työporukassa voidaan ottaa käyttöön sekä kokeilla asiakaslähtöisiä ja saavutettavuutta parantavia toimintatapoja, kuten suunnitella etäkuntoutusta osaksi kohtaavaa palvelua, luoda uusia kumppanuuksia alueilla sekä parantaa asiakasohjausta ja palvelun tunnettavuutta. Ennen sitä otamme kehittämiseen pienen kesähuilin!
Mukavaa kesää kaikille toivottaa Soccan erikoissuunnittelija Tytti Hytti ja Länsi-Uudenmaan sosku-kehittämisryhmä!