Vuosina 2022–2023 toimineen Etelä-Suomen osaamis- ja tukikeskushankkeen (OT) loppuraporttiin on koottu keskeiset tulokset, hankkeessa kehitetyt monialaisen yhteistyön työvälineet sekä pohdintaa OT-keskusten tehtävästä ja roolista jatkossa. Seuraava askel kehittämisessä olisi OT-keskuksen toiminnan konkreettisen tavoitteen rajaaminen ja määrittely.
Reilun vuoden mittaisella hankekaudella keskityttiin asiakastyöhön kiinnittyviin pilotteihin, joissa kertynyt tieto lisäsi ymmärrystä OT-keskuksen mahdollisuuksista toimia tulevaisuudessa vaikuttavasti. Yhteistyössä kentän kanssa kerättiin tietoa ja kehitettiin työvälineitä koko Etelä-Suomen käyttöön ja palvelemaan myös kansallista kehittämistä.
– Nyt kannattaa napata hankkeen raportti lukuun ja siinä kuvatut työn tukivälineet ja tieto käyttöön, kannustaa hankkeen projektipäällikkö Minna Rantalaiho.
Tietoa monialaisesta yhteistyöstä ja välineitä sitä sujuvoittamaan
Raportissa esitellään hankkeessa kehitetyt monialaisen yhteistyön välineet ja kerrotaan selvitys- ja kartoitustyön tuloksia:
- MORE – monialaisen reflektion tukiväline auttamaan ammattilaisia monialaista tukea tarvitsevan lapsen tilanteen tarkastelussa. (MORE Innokylässä)
- KOKO-toimintamalli. Monialainen yhteistyö lastenpsykiatrian ja lastensuojelun yhteisasiakkaan kotiutumisen tueksi (KOKO Innokylässä)
- Selvitys lastensuojelun moniammatillisten asiantuntijaryhmien toiminnasta Etelä-Suomen yhteisalueella (Selvityksen tulokset Innokylässä)
- Kirjallisuuskatsaus monialaisen yhteistyön toimintamalleista erityisen vaativissa asiakastilanteissa (Kirjallisuuskatsauksen tulokset Innokylässä)
Tutustu myös hankekokonaisuuden kuvaukseen Innokylässä Siellä kerrotaan mm. hankkeen tavoitteista ja toiminnan arvioinnista.
Vuonna 2024 ilmestyy vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittamana kaikkien viiden OT-keskushankkeen kehittämisestä kertova työpaperi, johon kirjoitimme Etelä-Suomen kehittämisestä kolme artikkelia.
Työpaperin ilmestymisestä viestitään Soccan kanavissa, joten olethan kuulolla! OT-keskushankkeen verkkosivut säilyvät Soccan sivustolle ja nostamme tuloksia myös Soccan somekanavissa.
Koko Etelä-Suomea palveleva OT-keskus on tärkeä ja kunnianhimoinen tavoite
Raportin toisena tavoitteena on tukea keskustelua OT-keskusten tehtävästä ja roolista osana lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujärjestelmää.
Etelä-Suomen mittakaava ja rakenteet haastavat OT-keskuksen aloittamista pysyvänä toimintana, eikä tässä hankkeessa vielä ratkaistu kaikkia kysymyksiä.
– Vaikuttavasti toimivan OT-keskuksen rakentaminen vaatii selkeän suunnitelman, jossa kuvataan nykyistä yksityiskohtaisemmin toiminnan tarkoitus ja tavoite. Tarvitaan myös tietoa siitä, millä voimavaroilla ja mekanismeilla tavoitteeseen voidaan päästä. Nämä OT-keskuksen ydinelementit eivät ole vielä tarkentuneet, pohtii Rantalaiho.
OT-keskuksille on pitkään jatkuneen valmistelun aikana suunniteltu useita tehtäviä sekä aluetasolla että kansallisesti. Tavoitteiden kokonaisuus on kasvanut suureksi ja odotuksia on paljon.
– On selvää, että lapset, nuoret ja lapsiperheet tarvitsevat nykyistä paremmin toimivat palvelut. Etelä-Suomessa on vahvaa lapsiin, nuoriin ja perheisiin liittyvää osaamista, ja sitä syntyy tutkimus- ja kehittämistyössä koko ajan lisää. Tämän osaamisen ylläpitämisen, kehittämisen ja hyödyntämisen rakenteisiin on tärkeää investoida, Rantalaiho painottaa.
Seuraavaksi on rajattava ja sovittava Etelä-Suomen OT-keskuksen toiminnan konkreettinen tavoite. Vasta tämän jälkeen on mahdollista sopia toiminnan järjestämisestä. Oleellista on varmistaa, että tuleva OT-keskuksen toiminta on riittävän lähellä ammattilaisia, lapsia, nuoria ja perheitä.
Raportin tiedot
Minna Rantalaiho ja Nora Blom, Minna Koskelainen, Tanja Koskinen, Milla Mäkelä, Essi Petrelius (2024):
Etelä-Suomen osaamis- ja tukikeskushanke (OT) 2022–2023 – Kehittämisen tuloksia ja tuotoksia lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen tueksi
Mikä osaamis- ja tukikeskus (OT) on?
Lasten, nuorten ja perheiden vaativimpien palveluiden osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) ovat uusi suunnitteilla oleva integratiivinen palvelurakenne. OT-keskusten on tarkoitus mahdollistaa vaativaa erityisosaamista sekä monitieteisyyttä ja integraatiota edellyttävät palvelut, joita tarvitaan eri puolilla maata ja joita yksittäisen hyvinvointialueen ei ole toiminnallisesti eikä taloudellisesti mahdollista järjestää itse.