Toimivia käytäntöjä korkeakouluyhteistyössä – esimerkkinä aikuisten sosiaalipalvelut Länsi-Uudellamaalla

Soccan koordinoima korkeakouluyhteistyön verkosto Praksis kokoaa yhteen käytännön, tutkimuksen ja opetuksen toimijoita Uudellamaalla ja tukee näin tutkimusperustaisen sosiaalityön vahvistumista. Uudenmaan laajuus ja hyvinvointialueiden eri tavoin organisoidut TKI-rakenteet, joissa sosiaalihuolto painottuu eri tavoin, asettavat omat haasteensa. Praksis-verkoston tavoitteena on toimia siltana hyvien käytäntöjen jakamisessa hyvinvointialueiden kesken. Hyvinvointialueille on merkitystä sillä, miten tutkimuksista saatu tieto jalkautuu käytäntöön. 

Kaisa Palomäki, Soccan kehittämispäällikkö
Sara Nuotio, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aikuisten sosiaalipalvelujen asiantuntija

Tässä blogissa esittelemme esimerkin Länsi-Uudenmaan aikuisten sosiaalipalveluista, joissa on panostettu organisaation sisäisiin rakenteisiin. Hyvinvointialueen aikuisten sosiaalipalveluissa pidettiin kaksi käytäntötutkimusten esittelytilaisuutta koko palvelualueen henkilöstölle. Yhtenä monista esityksistä kuultiin tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin pitkäaikaisia tai pitkittyneitä asiakkuuksia kotiin vietävän tuen palveluissa. Tutkimus paneutui asiakaspolkuihin ja kytkeytyi vahvasti rakenteelliseen sosiaalityöhön nostamalla esiin marginaaliin jäävien asiakasryhmien (luku- ja kirjoitustaidottomat, nepsy-haasteiset) tarpeita. Opiskelijoiden mukaan työssä painottuivat rakenteelliset ja toimijuuteen liittyvät tekijät, ja opiskelijat suosittelivat jatkotutkimusta aiheesta niin asiakkaan kuin palveluntuottajankin näkökulmasta. 

Tutkimus herätti paljon hyvää keskustelua. Linjoilla oli runsaasti kuulijoita, niin palvelualueen johtoa kuin sosiaalialan ammattilaisiakin. Opiskelijoita kiiteltiin tarttumisesta tärkeään aiheeseen, ja todettiin, että pitkittyneiden asiakkuuksien taustalla olevat moninaiset tekijät tulivat hyvin esiin haastatteluista ja analyysistä.  Opiskelijat olivat pääosin tyytyväisiä yhteistyöhön hyvinvointialueen kanssa. Yhteydenpito molemmin puolin toimi hyvin, ja opiskelijat kokivat olevansa aiheesta perillä. Työn kuormitus ja sosiaalityön yleinen kiire näkyi ajoittaisena viiveenä vastaamisessa, ja aluksi tuntui hankalalta löytää tutkimukseen haastateltavia. Opiskelijat kokivat tutkimuksen esittelyn laajemmalle yleisölle antoisana: ”Oli mukava saada oikeasti palautetta työyhteisöstä. Tuntui, että tutkimuksesta ja tuloksista oltiin kiinnostuneita, mikä on tietenkin aina positiivinen asia.” 

Hyvinvointialueen näkökulmasta käytäntötutkimuksista nousevan tiedon saamisella ja jakamisella koko organisaatiolle on suuri painoarvo, jotta tiimin tai yksittäisen työntekijän ideoinnista toteutuneiden pienimuotoisten tutkimusten tulokset palautuvat käytäntöön. Vuoropuhelu opiskelijoiden kanssa on tärkeää koko jakson ajan. Opintojaksojen joustavuus ja sujuvat toimintatavat nostavat työnantajamielikuvaa ja toimivat rekrytointivalttina. Yhdessä toteutettu laadukas koordinointi on avain tähän. Yhteinen jatkotutkimusaiheiden ideointi ja pohdinta vaativat erikseen keskustelulle varattua aikaa. 

Käytäntötutkimuksen opintojakso Helsingin yliopistossa käynnistyy taas syksyllä. Työyhteisöt voivat esittää ehdotuksia sosiaalityön opiskelijoiden käytäntötutkimusaiheiksi. Työyhteisöille opintojakso antaa mahdollisuuden saada tietoa omaan työhön ja sen kehittämiseen liittyvistä kysymyksistä ja ilmiöistä. Olennaista on, että tutkimusaiheet nousevat käytännön työn tarpeista. Tutkimusaihetta tarjoava työyhteisö sitoutuu suunnittelemaan ja toteuttamaan tutkimuksen yhteistyössä opiskelijoiden kanssa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tutkimusaiheen tarkentamista yhdessä opiskelijoiden kanssa sekä apua tutkimusaineiston keräämisessä.