GeroMetron harjoittelija Pihla Nivala
Yhteisöllisyyden rakentamisen ja sosiaalista kanssakäymistä edistämisen selvitys tehdään syksyllä 2024. Selvityksen tarkoituksena on kerätä tietoa yhteisöllisyyttä edistävän toiminnan toteuttamisesta Uudenmaan hyvinvointialueiden ikääntyneiden asumisyksiköissä. Kyselyn kohderyhmänä on asiakkaiden kanssa työskentelevät ammattilaiset.
Sosiaalihuoltolain mukaista yhteisöllistä asumista järjestetään henkilölle, jonka toimintakyky on alentunut, ja hoidon ja huolenpidon tarve on kasvanut. Palvelumuotona yhteisöllinen asuminen sijoittuu kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen väliin. Hyvinvointialueen vastuulla on järjestää yhteisöllistä asumista palvelutarpeen mukaisesti. Yhteisölliseen asumiseen sisältyy sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa, mihin tarvitaan soveltuvat tilat ja muut sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut. (Karppanen, 2024.)
Asiakkaalla täytyy olla mahdollisuus sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja mielekkääseen, toimintakykyä ja terveyttä ylläpitävään ja edistävään toimintaan. Toiminnan sisällön tulee olla asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaista ja sen pitää olla suunnitelmallista ja säännöllistä. Toiminnan sisältö suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa ja sitä voidaan osittain toteuttaa myös yksikön ulkopuolella. Toteuttamisesta vastaa toiminnan vastuuhenkilö. (Valvira, i.a.)
Selvityksen tavoitteet
Selvityksen tavoitteena on löytää laadukkaita, kustannustehokkaita ja vaikuttavia tapoja lisätä yhteisöllisyyttä ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen yksiköissä. Selvityksen pohjalta voidaan tarkastella yhteisöllisyyden vaikutuksia asukkaiden hyvinvointiin ja hoitoisuuteen. Mielen hyvinvointi parantaa toimintakykyä ja vaikuttaa hoitajaresurssin määrään vähentävästi.
Kyselyn avulla saamme arvokasta tietoa siitä, että miten yksiköissä tuetaan yhteisöllisyyden toteutumista ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa. THL:n arvion mukaan kotihoidon ja ympärivuorokautisen asumisen asiakkaissa on toimintakyvyltään sellaisia henkilöitä, jotka voitaisiin jatkossa sijoittaa yhteisölliseen asumisen (Karppanen, 2024). Selvityksen tavoitteena on saada tietoa, että miten yhteisöllinen asuminen tällä hetkellä käytännössä järjestetään ja mitä kehittämistoimia tulisi tehdä, jotta se olisi tarkoituksenmukaista ja laadukasta.
Kyselyn osa-alueet
Kysely on jaettu viiteen osa-alueeseen, joiden avulla kartoitetaan, miten yksiköissä toteutuu yhteisöllisyys ja sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan toteuttaminen. Osa-alueet on jaettu seuraavasti: vastaajan perustiedot, henkilöstö ja resurssit, sosiaalista kanssakäymistä edistävä toiminta ja sen toteuttaminen, tilaratkaisut yhteisöllisyyden edistäjänä sekä yhteisöllisyyden kokeminen. Näiden kaikkien osa-alueiden avulla pyrimme saamaan tietoa mahdollisimman laajasti yhteisöllisen asumisen toteuttamisesta ja kehittämistarpeista. Vastaajalla on myös mahdollisuus tuoda esille omia kokemuksiaan yhteisöllisyyden järjestämisestä, suunnittelusta ja kehittämisestä yksikössä, jossa työskentelee.
Kyselyn tulokset
Kyselyn vastausaika päättyy 13.10.2024. Tämän jälkeen tulokset analysoidaan ja vastauksista tehdään kirjallinen raportti. Tulokset esitellään GeroMetron päätösseminaarissa, joka on samalla juhlaseminaari GeroMetron kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi.
Pihla Nivala on kolmannen vuoden sosionomi-diakoniopiskelija Oulun Diakonia-ammattikorkeakoulusta ja selvityksen toteuttaminen on osa hänen päättöharjoitteluaan.
Lähteet:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, (i.a.). Yhteisöllinen asuminen. [Online]. Viitattu 24.9.2024.
https://valvira.fi/sosiaali-ja-terveydenhuolto/yhteisollinen-asuminen
Karppanen, S., (2024). Mistä yhteisöllisestä asumisesta on kyse lainsäädännön näkökulmasta? Valviran ja aluehallintoviraston webinaari 20.3.2024: Yhteisöllinen asuminen sosiaalihuollon palveluna. [Online] Viitattu 24.9.2024.