Blogin kirjoittajat
Kaisa Palomäki, kehittämispäällikkö, Socca
Veera Korhonen, erityissuunnittelija, Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Aamukahvikonsepti aloitettiin jo vuonna 2023, eli tätä voimme hyvillä mielin kutsua vakiintuneeksi toiminnaksi. Konsepti toimii hyvin, sillä palautteiden mukaan lähes kaikki vastaajat suosittelisivat tutkimusaamukahveja esimerkiksi kollegalle tai muulle tuttavalle.
Mitä saimme kuulla vuoden 2024 aikana?
Tammikuussa Maija Jäppinen, Nanne Isokuortti, Enni Hyrri ja Meri Haikonen esittelivät TAITAVA-tutkimushanketta, jossa tarkastellaan lasten ja perheiden sosiaalityössä tarvittavien vuorovaikutusten kartoittamista ja vahvistamista. Maaliskuussa Eeva Ström pohti toiseuttavia tulkintoja sosiaalityössä ja ASTULA-hankkeen tutkijajoukko Aino Kääriäinen, Noora Mäkinen ja Raija Kuronen asiakirjojen ja dokumentoinnin tutkimista lastensuojelussa ja koulun sosiaalityössä. Huhtikuussa Satu Ranta-Tyrkkö keskustelutti osallistujia dekolonisaatiosta suomalaisessa sosiaalityössä ja toukokuussa Janika Lindström esitteli rikos- ja päihdetaustaisia kokemusasiantuntijoita käsittelevää väitöskirjaansa.
Tutkimusaamukahvit jatkuivat kesätauon jälkeen syyskuussa, jolloin Teija Karttunen kertoi traumainformoidusta sosiaalityöstä. Lokakuussa aiheena oli Inka Söderströmin väitöskirjatutkimus normeista ja saavutettavuudesta pakolaistaustaisten ja sateenkaarevien ihmisten kanssa tehtävässä sosiaalityössä. Vuoden viimeiset tutkimusaamukahvit pidettiin marraskuussa, jolloin Mia Tammelin esitteli NuoriSO-hankkeen tutkimustuloksia.
Julkaisuluvan saaneet materiaalit löydät tältä sivulta
Tutkimusaamukahveista saatu hyvää palautetta
Tutkimusaamukahveista on kerätty alusta lähtien palautetta, jonka avulla konseptia on voitu kehittää. Viime vuonna palautetta antoi noin 15 % aamukahvien osallistujista.
Palautteiden perusteella lähes kaikki vastaajat suosittelisivat tutkimusaamukahveja esimerkiksi kollegalle tai muulle tuttavalle. Keskimääräinen arvosana tilaisuudelle oli keväällä 4,59 ja syksyllä 4,74 (1=erittäin huono, 5=erittäin hyvä). Aamukahvit ovat myös tavoittaneet kohderyhmänsä, sillä vastaajista reilut 4/5 kertoi työskentelevänsä joko asiakastyössä tai asiantuntija- tai kehittämistyössä. Osallistujia oli usealta eri hyvinvointialueelta ympäri Suomen sekä laajasti järjestöistä ja oppilaitoksista.
Tutkimusaamukahvien aiheet valittiin aiempien tai edellisen kauden palautteiden perusteella. Palautteissa alustajia pidettiin asiantuntevina ja teemoja mielenkiintoisina. Keskustelumahdollisuus tapahtuman lopuksi oli tärkeä kuten myös se, että tutkimustietoa tuodaan kuuluville käytännön työntekijöille.
Markkinointia voisi vielä parantaa, jotta tieto tutkimusaamukahveista tavoittaisi mahdollisimman laajan yleisön. Yleisesti ottaen tapahtumiin osallistuminen koettiin helppona ja turvallisena.
Miltä näyttää kevät 2025?
Tänä vuonna jatkamme tutkimusaamukahveja ja pyrimme parhaamme mukaan vastaamaan osallistujilta saatuihin toiveisiin. Tutkimusaamukahvit on suunniteltu palvelemaan mahdollisimman laajaa yleisöä jokaisella sosiaalityön sektorilla. Myös teemojen valinnassa kiinnitämme huomiota siihen, että aamukahveilla käsitellään riittävän monipuolisesti sosiaalityön eri osa-alueita koskevia tutkimuksia.
Vuoden 2025 tutkimusaamukahvit starttaavat helmikuussa, tuttuun tapaan kuukauden viimeisenä perjantaina klo 9–10. Kevään aikana pohditaan luottamuksen rakentumista lastensuojelun sosiaalityössä, lapsiperheköyhyyttä sekä suojelun ja itsemääräämisoikeuden välistä jännitettä gerontologisessa sosiaalityössä.
Tarkemmat päivämäärät ja puhujat löydät alta ja tietoja päivitetään Soccan tapahtumakalenteriin.
Kevään ohjelma
28.2.2025
Luottamus lastensuojelua kohtaan – Näkökulmia ja alustavia tutkimustuloksia
Eveliina Heino, VTT, dosentti, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto ja Anne-Mari Jaakola, YTT, erikoistutkija, Turun yliopisto
28.3.2025
Aino Sarkia, YTT, erityisasiantuntija
Teemana lapsiperheköyhyys, otsikko tarkentuu
25.4.2025
Tyyne Ylinen, tutkija, Tampereen yliopisto
Otsikko tarkentuu
Tervetuloa kahvittelemaan!