Pelillisyyden ja leikillisyyden toimintatapoja

Oletko miettinyt...?
  • Miten saisit paremman kontaktin asiakkaaseen ja saisit hänet puhumaan elämästään?
  • Miten motivoisit asiakasta työskentelyyn??
  • Miten kääntäisit näkökulmaa ongelmalähtöisyydestä ratkaisukeskeisyyteen?
Pääkaupunkiseudun PRO SOS -hankkeessa kehitimme pelillisyyden ja leikillisyyden toimintatapoja aikuissosiaalityössä. Näiltä sivuilta löydät sosiaalityöhön ja sosiaaliseen kuntoutukseen kehittämiämme pelejä ja pelillisyyttä hyödyntäviä toimintatapoja sekä tietoa ja vinkkejä pelillisyyden hyödyntämiseen. Kerromme myös perinteisten lauta- ja korttipelien, digipelien ja hyötypelien käytöstä osana asiakastyötä.    

Pelillisyys sosiaalityössä on valittu osaksi THL:n verkkosivuilla olevaa osallisuuden edistämisen mallit -kokonaisuutta (thl.fi)

Pelillisyyden menetelmiä

  • Elämän värit -toimintamalli: voimavaralähtöisen lähestymistapa maahan muuttaneiden vanhempien tukemiseen, kotoutumisen edistämiseen sekä kielen oppimiseen
  • Pelitarina sosiaalityön menetelmänä: menetelmä asiakkaan elämäntarinan avaamiseen ja sosiaalialan asiakastyöhön pelaamisen kautta
  • Kielistartti arvioinnin apuna: ryhmämuotoista sosiaalista kuntoutusta ja palvelutarpeen arviointia yli 30-vuotiaille ulkomaalaistaustaisille naisille
  • : hyötypelit, valmiiden pelien pelaaminen ja sosiaalinen sirkus


Pelillisyyden hyötyjä

Tasa-arvoisempi asiakassuhde

Leikilliset ja pelilliset menetelmät mahdollistavat ammattilaisen ja asiakkaan tasa-arvoisemman kohtaamisen, kun molemmat ovat osallistuvat toimintaan. Menetelmät toimivat jäänmurtajina, auttavat luottamuksellisen suhteen luomisessa ja madaltavat asioimiskynnystä. Pelillisyys ja leikillisyys voivat purkaa valtasuhteita. Asiakas saattaa olla ammattilaista parempi pelillisyyden asiantuntija.  

Yhteisöllisyyttä ja osallistumista

Leikillisyys ja pelillisyys luovat rennon ja turvallisen ilmapiirin, mikä helpottaa osallistumista, luo yhteisöllisyyttä ja positiivisia yhdessä olon kokemuksia. Pelatessa kaikki ovat tasavertaisia ja pelien tuoma jännitys tuo ihmisiä yhteen. 

Parempaa vuorovaikutusta

Pelillisyys ja leikillisyys antavat välineitä vuorovaikutukseen, vastavuoroiseen dialogiin ja asiakkaan äänen kuulemiseen. Asiakkaan oma tieto, kokemukset ja toiveet tulevat esiin muutenkin kuin puhumalla. Pelillisyys ja leikillisyys virittävät ja syventävät keskusteluja. Pelilliset työvälineet antavat keskustelulle turvallisen muodon ja tietyt sovitut rakenteet. Pelillisyys voi auttaa myös etäännyttämään asioita omasta itsestä ja auttaa tarkastelemaan omaa elämää ulkopuolisin silmin. Pelit tarjoavat tilaa ajatella eri tavoin ja toisenlaisia malleja jäsentää asioita. 

Apua arviointiin

Pelillisyys ja leikillisyys auttavat muodostamaan yhteisen käsityksen asiakkaan elämäntilanteesta ja arvioimaan sitä yhdessä. Asiakkaiden todelliset tarpeet ja palveluiden tarve voivat selvitä kokonaisvaltaisemmin. Ammattilaisten ymmärrys asiakkaiden kokemuksista, tunteista, elämäntilanteesta, haaveista ja toimintakyvystä lisääntyy.

Lisää hyvinvointia

Pelillinen sosiaalinen kuntoutus lisää hyvinvointia, voimaannuttaa ja tukee aktiivista kansalaisuutta. Erityisesti pelillisyyttä ja leikillisyyttä hyödyntävän ryhmätoiminnan kautta elämään voi tulla uudenlaista positiivisuutta, aktiivisuutta, uusia ystäviä ja sisältöä arkeen. Oma elämä voi jäsentyä, voi löytyä unelmia sekä opinto- ja työelämäpolkuja ja uudenlaisia taitoja. 

Mielekkyyttä myös työntekijöille

Leikillisyys ja pelillisyys tuovat uutta näkökulmaa ja mielekkyyttä paitsi palveluiden käyttäjille myös työntekijöille. Työhyvinvointi ja sitä kautta palvelujen laatu paranee.

Pelillisyyden kehittäjät

Tytti Hytti 

Erikoissuunnittelija
040 334 0821
tytti.s.hytti(at)hus.fi

Pelillisiä ja leikillisiä menetelmiä kehitimme Pääkaupunkiseudun PRO SOS -hankkeessa vuosina 2016-2018. Kohderyhminä pääkaupunkiseudulla olivat erityisesti nuoret ja maahanmuuttajataustaiset asiakkaat. Kehittäminen eteni systemaattisten kokeilujen kautta ja tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden ja kokemusasiantuntijoin kanssa. Hanke oli osa valtakunnallista, sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistä PRO SOS -hanketta (prosos.fi).