Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Kotona kuntoutumisen mallin juurruttaminen

GeroMetron kaudella 2018-2020 jatkettiin edellisellä kaudella käynnistynyttä työskentelyä Kuntoutus kotona -teeman parissa. Verkostossa nähtiin tärkeänä jatkaa edellisen kauden kehittämisen pohjalta toimintojen juurruttamista ja edelleen kehittämistä.

Kauden aluksi työstettiin edellisen kauden tulosten pohjalta Kotona kuntoutumisen synteesimalli(PDF). Kuntien kehittämistehtävissä syvennyttiin mm. tavoitteiden asettamiseen, motivaatioon, toiminnan arviointiin, seurantaan, omaisten huomioimiseen ja sosiaaliseen kuntoutukseen.

Tällä sivulla pääset tutustumaan kuntien kehittämistehtäviin ja niiden tuloksiin tarkemmin. Alla on kuvattuna kaikki kotona kuntoutumiseen liittyvät kehittämistehtävät ja niiden tuotokset.


Helsingin kotona kuntoutumisen malli -yhteistä mallia etsimässä

Tämän tehtävän tavoitteena oli sopia ja kuvata Helsingin yhteinen kotona kuntoutumisen malli. Tärkeänä pidettiin sitä, että ikääntyneiden palveluissa työskentelevät tietävät, mistä palveluista Stadin kotona kuntoutumisen malli koostuu. Mallin avulla on mahdollista neuvotella asiakkaan kanssa hänen toimintakykyään edistävistä kuntoutumismuodoista ja ohjata häntä niiden piiriin.   

Posteri_Stadin kotona kuntoutuminen


Kysy lisää: Tuula Mohamud tuula.mohamud(ät)hel.fi, Jaana Nummijoki jaana.nummijoki(ät)hel.fi, Nina Laukkanen nina.laukkanen(ät)hel.fi, Mari Salonen mari.salonen(ät)hel.fi, Tia Leppäaho tia.leppaaho(ät)hel.fi, Meri Pekkanen meri.pekkanen(ät)hel.fi


Espoon kotikuntoutuksen mallin juurruttamiseen liittyvien käytännön haasteiden ratkaiseminen

Espooseen luotiin edellisen GeroMetro kehittämiskauden aikana kotona kuntoutumisen malli. Tällä kaudella keskityttiin juurruttamaan mallia ja ratkaisemaan käytännön kautta nousseita haasteita. Vahvistettiin mm. mittareiden käyttöä ja asiakkaan tavoitteen määrittämistä. Huomiota kiinnitettiin myös yhteistyöhön vahvistamiseen yhteistyökumppanien kanssa. Kotiutumisen prosessia on hiottu sairaalan kanssa ja Seniorineuvonta Nestorin kanssa tehty yhteistyötä riskiasiakkaiden huomioimiseksi.

Kysy lisää: Laura Euramo laura.euramo(ät)espoo.fi


Turvallisesti kotiin Vantaan sairaalasta: asiakkaan osallisuuden vahvistuminen ja kuntoutumiseen innostaminen

Kuntoutujan osallistumisella on suuri merkitys tavoitteita asetettaessa ja niiden saavuttamisessa. Vantaan sairaalassa lähdettiin vahvistamaan asiakkaan osallistumista ja innostumista kuntoutumiseen monin erilaisin konkreettisin keinoin.

Posteri_Vantaan sairaala


Kysy lisää:  Tuija Purhonen tuija.purhonen(ät)vantaa.fi, Mirja Mettin mirja.mettin(ät)vantaa.fi, Tarja Mietola-Koivisto tarja.mietola-koivisto(ät)vantaa.fi, Seela Tolin seela.tolin(ät)vantaa.fi, Lotta Virsunen lottareeta.virsunen(ät)vantaa.fi


Aktiivinen arki kuntoutusjakson jälkeen Vantaalla

Kehittämistehtävän tavoitteena oli edistää ikääntyneen henkilön kuntoutumisen jatkuvuutta kotikuntoutusjakson jälkeen heidän omassa elinympäristössään. Kehittämistä tehtiin akuutissa arviointi- ja kotikuntoutusyksikössä yhdessä kotihoidon kanssa.

Posteri _Akuutti arviointi ja kuntoutus Vantaa

Kysy lisää: Tuija Vilkko tuija.vilkko(ät)vantaa.fi, Marianne Nylund marianne.nylund(ät)vantaa.fi


Sosiaalisen kuntoutuksen kirjaamisohje, hymynaamamittari, seuranta soitot, Vantaa

Vantaan erityisasumisen vanhustenkeskuksen kuntoutus- ja arviointiyksikön kehittämistehtävän tavoitteena oli aikaisempien käytäntöjen vahvistaminen. Kehittämisen kuluessa laadittiin sosiaalisen kuntoutuksen kirjaamisohje ja se otettiin käyttöön, sosiaalista kuntoutusta pyrittiin vahvistamaan, hymynaamamittari otettiin aktiivisemmin käyttöön ja seurantasoittojen kehittämistä kuntoutusjakson jälkeen edelleen jatketaan.

Kysy lisää: Pirjo Randelin pirjo.randelin(ät)vantaa.fi


Kotikuntoutuksen vaikuttavuusarviointi Kirkkonummella

Kotikuntoutus on tavoitteellinen, määräaikainen, kotikuntoutuskriteerein valituille asiakkaille annettava palvelu. Valittujen asiakkaiden kyky selviytyä omassa kodissaan on heikentynyt alentuneen toimintakyvyn vuoksi. Projektin tavoitteena oli: nostaa asiakkaan rooli keskiöön kotikuntoutuksen tavoitteita asetettaessa, saada asiakas sitoutumaan laadittujen kotikuntoutusohjeiden noudattamiseen sekä arvioida, onko kuntoutuksella vaikutusta sekä mitattuna että koettuna toimintakyvyn ja elämänlaadun muutoksena.

Posteri_ Kotikuntoutuksen vaikuttavuus arviointi Kirkkonummella


Kysy lisää: Tiina Paalanen tiina.paalanen(ät)kirkkonummi.fi


Askelmittarien pilotointi, aktiivisuussuunnitelman käyttöönotto Kauniaisissa

Syksyllä 2019 Kauniaisissa toteutettiin Askel kerrallaan –askelmittaripilotti, johon liittyen laadittiin myös aktiivisuussuunnitelma mukana olleille ikäihmisille.  Tavoitteena oli kehittää arkikuntoutusta toimivammaksi ja selvittää, voisiko askelmittari olla toimiva arviointiväline aktiivisuuden seurannassa. Tavoitteena on myös saada aktiivisuussuunnitelma laajasti kotihoidon käyttöön.

Posteri Askel kerrallaan Kauniaisissa


Omaishoitoperheen kuntoutustiimin perustaminen, Kirkkonummi

Kirkkonummella on koottu omaishoitoperheen tukemiseen oma tiimi. Tiimissä toimii omaishoidon koordinaattori, terveydenhoitaja sekä omaishoidon kotikuntouttaja. Omaishoidon koordinaattori tekee palvelutarpeen arvion ja tunnistaa omaishoidon kotikuntoutuksen tarpeen. Kotikuntouttaja tekee yhdessä omaishoitoperheen kanssa suunnitelman kotikuntoutukselle, perustuen yhdessä omaishoitoperheen kanssa laadittuihin tavoitteisiin. Kotikuntouttaja toteuttaa suunnitelmaa ja raportoi koordinaattorille ja terveydenhoitajalle asiakasperheen tilanteesta, jotta tilanteet eivät pääse kriisiytymään. Kolmikko koordinoi omaishoitoperheen palveluita. Tiimin fokus on erityisesti sosiaalisessa kotikuntoutuksessa.

 Kysy lisää: Julia Kokko-Niemi julia.kokko-niemi(ät)kirkkonummi.fi, Stiina Bergendahl stiina.bergendahl(ät)kirkkonummi.fi

Tutustu myös


Takaisin raportin etusivulle